O ozonie Ozon (tritlen) stanowi najskuteczniejszy, a zarazem naturalny środek, za pomocą którego możliwe staje się pozbycie nieprzyjemnych zapachów, bakterii, roztoczy i alergenów znajdujących się w naszym otoczeniu. Został odkryty w 1839 roku przez niemieckiego chemika Christiana Friedricha Schönbeina, który jako pierwszy opisał właściwości tego niebieskiego gazu. Skład chemiczny ozonu tworzą trzy atomy tlenu. W stanie wolnym występuje w atmosferze, szczególnie w jej górnej warstwie, dzięki czemu chroni nas przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych. Ponadto wydziela się również podczas elektrolizy wody, a także pod wpływem wyładowań elektrycznych w atmosferze. Charakteryzuje go większa gęstość od powietrza oraz zapach przypominający woń chloru (np. zapach powietrza po burzy). Z kolei w temperaturze poniżej -112,3˚C skrapla się do niebieskiej cieczy. I choć jest gazem niepalnym, wykazuje zdolność podtrzymywania procesu spalania. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, lecz jest nietrwały.

Działanie ozonu

Istnieją dwie podstawowe techniki powstawania ozonu: ultrafioletowa oraz najpowszechniej wykorzystywana przez urządzenia – wyładowań koronowych, symulująca powstawanie błyskawicy. Ozon, natychmiast po wytworzeniu w urządzeniu i rozproszeniu w pomieszczeniu, rozkłada się z powrotem do czystego tlenu. Powyższe zjawisko jest następstwem procesów naturalnego rozkładu w wyniku niestabilności chemicznej ozonu, zatem utleniania. Proces ten może zostać przyspieszony przez obecność w pomieszczeniu „przeszkód” takich jak ściany czy dywany stymulujące rozkład ozonu. Dlatego też naładowana statycznie cząsteczka ozonu w zetknięciu z materiałami organicznymi takimi jak np.: wirusy, alergeny, bakterie, grzyby, roztocza, drobnoustroje czy nieprzyjemne zapachy, wchodzi z nimi w reakcję chemiczną powodując ich utlenienie, które z kolei jest tożsame z ich skutecznym usunięciem, nie zaś zamaskowaniem. Pozostałe cząsteczki ozonu, po procesie ozonowania, powracają do postaci czystego tlenu, osiągając w ciągu 30 minut, zaledwie połowę swojego wcześniejszego stężenia. Oznacza to zatem, że po każdych kolejnych 30 minutach ilość pozostałego po reakcji oczyszczania ozonu, będzie zmniejszać się o połowę w stosunku do stanu sprzed 30 minut. W praktyce okres połowicznego rozkładu wynosi mniej niż pół godziny zależnie od temperatury, mikroorganizmów i innych skażeń powietrza. Ozon stanowi więc jeden z najsilniejszych dostępnych utleniaczy służących do utleniania substancji rozpuszczonej. Dodatkowy atom w cząsteczce ozonu wiąże się (utlenia) w ułamku sekundy z każdym składnikiem, który wchodzi z nim w kontakt, dzięki czemu przejawia szerokie zastosowanie w zakresie oczyszczania i dezynfekcji.

Głównym atutem ozonu jest właśnie jego „czysty” charakter, ponieważ doprowadza on do utlenienia materiału praktycznie bez powstawania produktów ubocznych.

Zastosowanie ozonu

Ozonowanie to nowoczesne, skuteczne a co najważniejsze, ekologiczne narzędzie pozwalające na profesjonalne usunięcie, odświeżenie, sterylizację i oczyszczenie powietrza. Jest również metodą bezpieczną, a jej główną zaletą jest fizyczne usuwanie wszelkich zapachów, a nie jedynie ich maskowanie.

Ozon aktualnie wykorzystywany jest w różnych dziedzinach życia jako silny utleniacz. Właściwości ozonu znane są od dawna, jednakże dopiero w ostatnich latach zaczęły się poszerzać dziedziny gospodarki i przemysłu, w których znajduje on zastosowanie. Przede wszystkim, z uwagi na sterylizujące działanie ozonu, zabieg ten pozwala na usunięcie grzybów, pleśni, roztoczy, wirusów i bakterii.

Nieoceniona jest zwłaszcza skuteczność jego działania w usuwaniu nieprzyjemnych zapachów (odzwierzęcych, potu, stęchlizny, po pożarach itp.) szacowana na poziomie 99%.

Ponadto wykazuje zbawienny wpływ na zdrowie człowieka poprzez: pobudzanie systemu immunologicznego, oczyszczanie tętnic i żył, poprawę krążenia, stabilizację poziomu hormonów i produkcji enzymów, redukcję ognisk zapalnych czy utlenianie toksyn.

Ozonowanie jest także jednym ze sposobów oczyszczania ścieków miejskich oraz produkcji wody pitnej. W coraz większym stopniu, niezastąpiony staje się być również w przemyśle spożywczym i przetwórstwie mięsnym pozwalając cieszyć się dłużej świeżością warzyw, owoców czy mięs, jednocześnie zapewniając ich czystość mikrobiologiczną bez obawy na utratę wartości odżywczych, a zarazem nie wykazując szkodliwego wpływu na człowieka.

Zastosowanie ozonu jest zatem nieograniczone, lecz pośród niezliczonych funkcji i korzyści jakich dostarcza, za najważniejsze zawsze stanowić będzie zapewnienie utrzymania naszego codziennego otoczenia w czystości i bezpieczeństwie.